Начало Новини Alstom построи най-голямата в света офшорна вятърна турбина

Alstom построи най-голямата в света офшорна вятърна турбина

вятърна турбина

Най-голямата в света офшорна вятърна турбина наскоро бе инсталирана във водите близо до пристанището Остенде като част от фермата Belwind в Белгия. 6-мегаватовата Haliade 150  има витла, дълги 73 м, и 78-метрова кула. Тя бе построена от френската компания Alstom и се очаква да генерира 15 процента повече енергия, отколкото съществуващите морски вятърни турбини.

Големият вятърната турбина ще захранва около 5000 домакинства и ще изисква по-малко поддръжка в сравнение с други модели, използвани за вятърна енергия от ветровете на морето. Това е възможно, тъй като Heliade има по-малко механични части и работи без скоростна кутия, а постоянен генератор в тялото на турбината я прави по-надеждна и ефективна.

Първият образец на Heliade 150 премина през серия от тестове в Le Карне във Франция и успешно получи сертификат от IEC (Международната електротехническа комисия) за измерване на производителността през 2012 година. Сега инсталираната от Alstom турбина ще трябва да докаже данните за своята производителност в реални условия – в офшорната среда, за която е проектирана специално.

Източник: greentech.bg