Начало Новини 89 сгради ще се финансират по проект за енергийна ефективност

89 сгради ще се финансират по проект за енергийна ефективност

енергийно обновяване

Източник: focus-news.net

161 заявления са подадени за разглеждане по проект „Енергийно обновяване на българските домове“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и Иван Станков, председател на сдружение „Обновен дом”, известен и като „идеалният домоуправител” подписаха първия договор за финансова помощ и обновяване за енергийна ефективност по проекта. „Костваше много усилия и много работа да можем днес реално да стартираме една жилищна сграда”, каза Павлова.

От подадените 161 заявления за разглеждане, 89 от сградите са одобрени и допустими за финансиране по тази програма, 12 са отхвърлените. В рамките на целия период на програмата ние изчислявахме, че можем да финансираме някъде 200 сгради, но половин година след началото на проекта вече имаме 161 заявления, посочи Лиляна Павлова. 21 от 89-те одобрени сгради имат и одобрен бюджет. Други 20 сгради ще бъдат одобрени в следващите седмици и месеци. Тази сграда не е типичният случай на многофамилните сгради в София. Тя има клетка на мобилен оператор и благодарения на нея има възможност да се осигури допълнителното съфинансиране по проекта, каза Павлова.

При едната сграда в „Захарна фабрика”, съседите са се съгласили да финансират апартамента на един човек, който няма възможност да го направи.

„След разговорите с всички домакинства, с които преговаряме, банката ще възприеме малко по-облекчени услови, за да се получава по-лесно финансиране на кредита. Сградата, която подписваме днес, ще бъде завършена лятото. 222 000 лева е общата стойност за цялостното обновяване на сградата. Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще плати 121 000 лева от цялата сума”, обясни Павлова.