Начало Новини 50% икономия от енергия отчетоха в санираните сгради

50% икономия от енергия отчетоха в санираните сгради

sanirane

Още 9 санирани сгради по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради има в Благоевград. До края на 2016 г. се очаква 90% от одобрените за реновиране по програмата постройки да бъдат готови. „Амбицията на общината е до септември 90 от блоковете в града да бъдат санирани. Това нямаше да се случи без подкрепа на правителството, каза той и отбеляза, че всички процедури са доказали, че малки и средни фирми печелят търговете за избор на изпълнители”, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Към момента Бургас успява да догони Благоевград по реализиране на програмата. На трето място остава Хасково, като там почти целият допустим сграден фонд на града ще влезе в програмата, съобщава fakti.bg.

Над 2200 са одобрените сгради, като само през тази година тръжните процедури ще бъдат 1200. Текущите в момента процедури са около 700. „Затова решихме временно да се преустанови набирането на нови кандидати за участие в програмата докато се изпълнят тези, които са в процес, и докато се анализират и приоритизират подалите заявка за участие, за да имаме яснота колко средства ще останат след изпълнението им”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Относно контрола на качеството на изпълнение на обновените сгради, то там където има забележки, изпълнителите биват санкционирани или не им се възстановяват разходи.
След първия отоплителен сезон в санираните по програмата сгради се доказват средно 50% икономии на енергия. „Това беше и основната ни цел – да променим облика на градовете и да дадем работа на малкия и среден бизнес”, каза министър Павлова по време на посещение в Благоевград.

Строители.бг