Начало Новини 475 собственици на земи с обезщетения заради обхода на Ахелой

475 собственици на земи с обезщетения заради обхода на Ахелой

aheloi

Започва един от най-сложните етапи в разширението на пътя между Бургас и Слънчев бряг – обходът на Ахелой, научи „24 часа“.

В сряда областният управител Вълчо Чолаков разписа заповедта за стартирането на отчуждителната процедура на частни терени от тях по 5-километровото трасе на обходния път.

Става въпрос за 10 парцела в урбанизирана територия и още 128 земеделски имоти или части от тях в землището на Ахелой и Равда.

324 127 лв. е осигурила Агенция „Пътна инфраструктура“ за обезщетяване на собствениците, които са общо 475. За всеки един от имотите е направена отделна експертна оценка.

По закон се изисква собствениците да бъдат уведомени с официални писма за предвиденото обезщетение, те имат право да обжалват в 14-дневен срок.
Невъзможно е да се направи прогноза колко време ще отнеме процедурата, важното е, че тя стартира, друг е въпросът защо това се случи чак сега и се загуби ценно време, коментира областният управител Вълчо Чолаков.

Разширението на пътя Бургас – Слънчев бряг започна по времето на първото управление на ГЕРБ. Кабинетът „Орешарски“ прецени, че това не е сред приоритетите му и финансиране не бе осигурено.

В момента текат обществените обсъждания за друга част от трасето – обходът на Поморие.

След приключване на отчуждителните процедури ще бъде обявен конкурс за изпълнител на обхода на Ахелой.

Строители.бг