Начало Новини 4 блока в пловдивския жк ”Тракия” са санирани

4 блока в пловдивския жк ”Тракия” са санирани

sanirane

Четири блока в пловдивския квартал „Тракия“ вече са частично и напълно санирани, съобщи кметът Костадин Димитров.

Частично или вече напълно са санирани входовете А на блокове 205 и 206, вход Б на блок 237 и вход В на блок 259. По приключилата през 2013 г. програма предстои да бъде обновен и вход Е на блок 23, допълни Димитров.

По настоящата „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“, стартирала в началото на 2015 г., вече тече техническото обследване на одобрените до момента сгради – бл. 28, бл. 48, бл. 148 А, бл. 178, бл. 206 вх. Б, бл. 216 А и бл. 251.

Районната администрация поддържа връзка и е изцяло в помощ на фирмите, извършващи тази дейност, както и с домоуправителите на сградите. Очаква се до края на месеца техническите обследвания да приключат, след което да започне проектирането и самото саниране. Вече са заявени намерения и за преминаване от вертикална към хоризонтална система на топлоподаване.

„Много е важна пряката връзка между обследващите сградите и домсъветите, за да може и желанията на хората да залегнат в проектната документация. Това е особено силна страна на програмата, защото гарант за тази връзка е районната администрация“, коментира Костадин Димитров, съобщава dir.bg.

Специалистите от неговия екип се срещнаха с избраните за обследването на сградите фирми и осъществиха връзката между тях и хората, които реално ще бъдат преките облагодетелствани от програмата.

„Продължаваме информационните кампании и срещи с гражданите, за да ги убедим също да кандидатстват по програмата и да спестят повече енергия в домовете си“, заяви Костадин Димитров.

Строители.бг