Начало Новини 3D принтери ще правят панели за къща на Луната

3D принтери ще правят панели за къща на Луната

луна

Източник: vesti.bg

Архитектите от компания Фостърс енд партнърс огласиха идеята си за създаване на постройки на Луната, като материалите за сградите ще бъдат добивани от наличните изкопаеми на повърхността на земния спътник, предаде Би Би Си.

Идеята звучи като научна фантастика – надуваема структура бива транспортирана на Луната, където 3D принтери, командвани от роботи, създават панели, с които сградата бива покривана като с черупка.
Технологията на 3D принтерите се състои в това да създава твърди триизмерни обекти от дигитално заложен образ в устройството чрез наслагване на тънки нишки от градивен материал. Фостърс енд партнърс предлагат лунната къща да се издигне на южния полюс на спътника на земята. Първоначално тя ще осигурява удобства за живот на четирима души, но е проектирана така, че да могат да й се правят и пристройки.

Принтерите ще използват като суровина реголит. През 2010 г. екип от Вашингтонския университет откри, че изкуствения реголит съдържа силиций, калций, желязо и магнезиев оксид може да бъде използван за създаването на твърди тела от 3D принтери.

Последните планове за градеж на Луната са резултат от сътрудничеството на множество организации, вкл. Европейската космическа агенция.

Миналата седмица американската компания Дийп спейс индъстрийс (DSI) огласи плановете си за използване на полезни изкопаеми от астероиди, за което разработва уникален 3D принтер, наречен MicroGravity Foundry, който да бъде изпращан „на обекта“. Те се надяват да бъдат готови с проекта до 2020 г.

Дело на Фостърс енд партнърс са сгради като стадионът Уембли, Световният търговски център в Ню Йорк и летището в Пекин.