Начало Новини 3D принтер може да запълва дупки на пътя

3D принтер може да запълва дупки на пътя

3d printer

Учени от Харвардския университет създадоха принтер на колела, който може да запълва дупки в плоска повърхност, съобщи сп. „Сианс е авнир“.

Устройството е дълго 65 сантиметра и по външния си вид напомня направлявано от разстояние возило. Не става дума обаче за автомобил, а за AddiBot – безжичен триизмерен принтер на колела. На инженера Робърт Флич от университета хрумнала идеята за създаване на преносим принтер, след като си дал сметка, че при триизмерните принтери основният проблем е свързан с ограничения им брой операции. Ако принтерът е мобилен, това ще му позволи да работи върху големи повърхности.

Китайци асфалтират сами дупки в София

Проектът е лансиран преди две години. Първо са създадени прототипи на мобилни двуизмерни принтери, т.е. мобилни мастиленоструйни принтери. По-късно се е преминало към следващ етап, свързан с апарат, който е монтиран върху безжичен мобилен робот и може да впръсква ледена вода в дупки и цепнатини в ледена покривка. AddiBot е бил снабден със система, която позволява температурата на водата да се поддържа малко по-висока от тази на замръзването (0 градуса Целзий). Така водата остава в течно състояние. Принтерът инжектира вода, която замръзва почти незабавно – за 700 милисекунди, след допира си до леда.

Нова машина запълва дупки по русенските улици за 5 минути

Роботът стана причина за основаване на фирмата Addibots, а тестовете откриха перспективи за друго приложение – запълване на дупки по пътищата, като асфалтът се пренася в резервоара на принтера.

Строители.бг