Начало Новини 338 000 лева глоба за „Топлофикация София

338 000 лева глоба за „Топлофикация София

топлофикация

Източник: trud.bg

Над 338 хил. лева трябва да плати „Топлофикация-София“, защото е злоупотребила с монополно положение. Това реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след жалба от фирмата за топлинно счетоводство „ПМУ Инженеринг“.

Според дружеството столичното парно умишлено е отказало да сключи договор с него. Наложената на „Топлофикация“ глоба е 6% от оборота на дружеството за 2011 г. За 2012 г. отчетът все още не е заверен. Все пак глобата е намалена с около 40 хил. лева, защото парното е извършвало нарушението само един месец.

„ПМУ Инженеринг“ се е оплакала на 14 февруари 2012 г. Месец по-късно „Топлофикация“ е сключила договор с топлинния счетоводител. От парното дори са обяснили пред КЗК, че няма значение кога точно е подписан контракта.

Според заключенията на антимонополния орган с отказа си парното е засегнало интересите на своите клиенти. Причината – фирмата „ПМУ Инженеринг“ единствена използва уреди за дялово разпределение „Минол Местехник“ и с отказа си „Топлофикация“ е лишила абонатите си от правото им да избират свободно топлинен счетоводител.

Oт „Топлофикация“ предложили на клиентите да минат към нея, но са пропуснали да кажат, че трябва да подменят уредите си, показва проверката на КЗК.

Основната версия на общинското дружество за първоначалния й отказ да работи с „ПМУ Инженеринг“ е, че преставените протоколи от общите събрания на блоковете, избрали този топлинен счетоводител, не са валидни.

Проверка на КЗК е показала точно обратното. От антимонополния орган припомнят, че освен доставчик на топлинна енергия парното е и участник на пазара на топлинното счетоводство и към датата на проверката обслужва около 16 хил. абонати.

Според закона за енергетиката „Топлофикация“ е длъжна да подпише договор за дялово разпределение с топлинните счетоводители, щом те имат клиенти.

Разходите за глоби не влизат в сметките на абонатите според наредбата за образуване на цените за топлинните услуги.