Начало Новини 25% от сградите с шанс за саниране до 2020 г.

25% от сградите с шанс за саниране до 2020 г.

sanirane

25% от сградите у нас могат да бъдат санирани към 2020 г., ако страната ни усвои всички средства за енергийна ефективност, които отпуска ЕС. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на конференция вчера.

В новата оперативна програма “Региони в растеж” се предвиждат 262 млн. евро за енергийна ефективност за жилищни сгради. Безвъзмездната помощ ще покрива 75% от разходите за саниране, а остатъкът ще е за сметка на собствениците на апартаментите в тях, както е и сега. Част от общата сума за енергийна ефективност обаче ще бъде отделена за саниране на административни сгради, където европарите покриват 100% от разходите.

И по досегашната оперативна програма “Регионално развитие” (2007-2013 г.) има средства за саниране на жилищни сгради, но сумата е значително по-малка – 63 млн. лева. Изпълнението на проекта закъснява и е малко вероятно през настъпващия строителен сезон да се санират сгради. По-голямата част от тях ще останат за следващото лято, при положение че най-късно до 31 октомври 2015 г. всички средства трябва да са усвоени. В противен случай направените вече разходи ще се поемат от бюджета.

Източник: trud.bg