Начало Новини 22 блока са готови за саниране в Пловдив

22 блока са готови за саниране в Пловдив

sanirane

22 жилищни блока вече са напълно готови за саниране, след като техните сдружения са подписали договори с Община Пловдив. Предполагам, че до три месеца ще можем да започнем работа на първите обекти, каза вчера ресорният зам.-кмет инж. Димитър Кацарски, цитиран от в. „Марица“.

Блокът на ул. „Лерин“ 9 – 11 в район „Западен“ е един от първите на опашката за ремонти.

„Още на 4 март подписахме договора и се надяваме общината да бъде коректна и както рекламираше програмата за енергийна ефективност, така ефективно и да изпълни поетите ангажименти“, коментира домоуправителят Венцислав Парпулев.

По думите на зам.-кмета процедурите са доста тромави. На 20 април ще се отварят оферти за първите две обществени поръчки – енергийно обследване и технически надзор.

След като с избраните фирми се подпишат договори, започва обследването. Това означава, че за всеки блок, който кандидатства по програмата, трябва да бъде изготвен технически паспорт. В него се вписват данните за цялостното състояние на жилищната сграда, включително дали тя е конструктивно надеждна, или се нуждае от укрепване.

Едва след тази процедура за всеки блок ще се обявява отделна обществена поръчка. Тя се нарича инженеринг, който включва проектиране и изпълнение. Скептиците считат, че в най-добрия случай първите ремонти ще започнат не по-рано от септември – октомври.

Над 100 са регистрираните сдружения в Пловдив, които засега не са подписали договори.

Най-много желаещи има в район „Западен“ и най-малко са в „Тракия“. Според Димитър Кацарски в „Западен“ живеят повече кореняци пловдивчани, които имат по-голямо доверие на програмата и виждат ползи в санирането.

Строители.бг