Начало Новини 20 млн. лв за туризъм във Велико Търново

20 млн. лв за туризъм във Велико Търново

veliko turnovo

Над 20 млн.лв ще бъдат налети през идните няколко години за развитието на туризма във Велико Търново. Основната цел е да се създадат нови атракции и да се увеличи продължителността на престоя на гостите в старата столица.

Кмеството чака 8 млн.лв, за да превърне брега на река Янтра в зона за забавления и отдих. Проектът за улица „Крайбрежна“, за който се говори от над 3 десетилетия ще бъде финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество. Разработката е обща с румънския град Александрия. „Ще има плаж, паркови зони, велоалеи, спортни площади, крайречни заведения. Два панорамни асансьора ще качват туристите до главната улица, а междинна спирка ще е живописната улица „Гурко“. Още 6 млн.лв ще бъдат осигурени по ОП „Региони в растеж“ за лифта от Балдуиновата кула до архитектурния резерват Арбанаси“, обясниха от общинската управа на болярския град, съобщава trud.bg.

За крепостта Трапезица вече са осигурени 2,5 мл.лв. от Азербайджан. С 1,5 млн.лв от Норвегия ще бъде реставрирана средновековната „Шишманова баня“. 1 млн.лв ще бъде вложен в разширяването на Мултимедийният посетителски център със силиконови фигури на персонажи от Второто българско царство.

„Близо 730 000 лева са нужни за ремонти по Царевец, чиито зидове вече се рушат, както и за реконструкции на покриви на няколко храма и музеи“, допълват от кметството в старата столица.

Строители.бг