Начало Новини 10 задължителни филмa на архитектурна тематика в Netflix

10 задължителни филмa на архитектурна тематика в Netflix

Movie 1
Напоследък Netflix е не само развлекателна платформа за гледане на изключителни игрални и документални филми, или телевизионни шоу програми, но и алтернативен дигитален източник за селектирани филми на архитектурна тематика (архитектура, урбанизъм и интериорен дизайн), който може да служи и като средство за обучение.

Сайтът worldarchitecture.org прави селекция на 10-те задължителни за гледане филмa за тези, които все още не са открили архитектурния раздел на платформата:

Абстрактно: Изкуството на дизайна (Abstract: The Art of Design)
Влезте в главите на най-иновативните дизайнери в различни области и разберете как дизайнът влияе на всеки аспект от живота. Документалната поредица има два сезона.

Най-необичайните домове в света (The World’s Most Extraordinary Homes)
Носителят на множество отличия архитект Пиърс Тейлър и актрисата и ентусиаст в сферата на архитектурата и дизайна Каролин Куентин пътуват по света в търсене на красиви нетрадиционни домове. Документалната поредица има три сезона.

Lego House: Домът на тухлата (Lego House: Home of the Brick)
Изградена в рамките на седем години, LEGO House (пространство за преживявания и игра на почитателите на Lego от всички възрасти в родния град на марката) е проектирана от датската компания BIG и отворена за посещения през септември 2017 г. „Домът на тухлата“ е 47-минутен документален филм, който разказва за пътя от раждането на концепцията за LEGO House до грандиозното откриване на сградата.

Тайните на великите британски замъци (Secrets of Great British Castles)
Историкът Дан Джоунс се отправя на пътешествие назад във времето до зенита на най-емблематичните и известни замъци във Великобритания и техни обитатели. Документална поредица в един сезон.

Къщи в дивата природа (Cabins In The Wild)
Инженер Дик Строубридж и майсторът строител Уил Харди посещават осем уникални къщички, част от pop-up хотел в Уелс, и сами изграждат къща № 9. Документалната поредица е в един сезон.

Големи мечти, малки пространства (Big Dreams, Small Spaces)
Ландшафтният архитект Монти Дон работи с любители градинари и им помага да създадат градината на мечтите си. Документалната поредица е в три сезона.

Невероятни интериори (Amazing Interiors)
Запознайте се с ексцентрични собственици на жилища, чиито на пръв поглед обикновени домове са пълни с изненади – от влакчета на ужасите в задния двор до интериорен аквариум. Поредицата е в един сезон.

Мечтайте на едро: създавайте нашия свят (Dream Big: Engineering Our World)
Това е 42-минутен филм, посветен на науката и технологиите. Разказан от Джеф Бриджис, тази завладяваща документална лента разглежда някои невероятни инженерни постижения от цял ​​свят.

Минимализъм: документален филм за важните неща (Minimalism: A Documentary About the Important Things)
В рамките на 1 ч. и 18 мин. този филм събира интервюта с хора, посветени на разобличаването на американския идеал, според който материалното носи щастие и показва тезата им, че по-малкото означава повече.

Грандиозни проекти (Grand Designs)
Водещият Кевин МакКлауд представя хора, които извеждат строежа на собствения си дом на следващото ниво, следвайки всяка стъпка от амбициозните си планове от началото до края. Документална поредица в 2 сезона.