Начало Новини 1,6 млрд. лв. за пътища през 2014 г.

1,6 млрд. лв. за пътища през 2014 г.

път

1,6 млрд. лв. ще бъдат осигурени за пътища през 2014 г. Средствата са от държавния бюджет, оперативните програми, заеми и други. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на разглеждането на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2014 г. в парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление. По думите й предвидените средства през следващата година ще са насочени към регионите в страната с цел намаляване на различията между тях, подобряване на качеството на жизнената среда и на инфраструктурната свързаност, модернизиране на ВиК съоръженията.

МРР е разработило две нови програми. Първата е за ремонт на 700 км републиканска пътна мрежа на обща стойност 240 млн. лв. В нея е заложено обновяване на отсечки във всички области на страната. Приоритетно ще се финансират участъци, които са в лошо състояние и с интензивен трафик.

Втората програма на стойност близо 35 млн. лв. е за решаване на проблема с водните режими. В нея са включени 58 селища с близо 140 хил. жители.

Средствата по двете програми ще бъдат осигурени чрез кандидатстване по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, която е в размер на 500 млн. лв. Критериите за разпределяне на парите ще бъдат приети от Министерския съвет.

По държавните инвестиционни заеми догодина ще започнат строително-ремонтни работи на два язовира за питейно водоснабдяване – „Пловдивци” (Рудозем) и „Луда Яна” (Панагюрище). Към тях ще бъдат построени пречиствателни станции за питейна вода. Ще се рехабилитира и язовир „Студена“ (Перник). „Ефектът от инвестицията ще е много голям за социалното и икономическото развитие на регионите, в които от години населението е засегнато от режими на водоподаването“, подчерта министър Терзиева.

Ще продължи и работата по изпълнението на проект „Транзитни пътища V“. По него ще започне рехабилитацията на АМ „Тракия“ в участъка между Пловдив и Пазарджик.

В проектобюджета на МРР са планирани 1,018 млрд. лв. за плащане по проекти по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.

По време на дискусията в комисията бяха повдигнати въпроси за допълнителни средства за общините през следващата година.

Източник: vestnikstroitel.bg