Начало Новини Живеещите на ул. „Иван Вазов“ за ремонта: хубав проект, но не е...

Живеещите на ул. „Иван Вазов“ за ремонта: хубав проект, но не е за тази улица

74

Представена твърде късно, с липса на анализи и не само в разрез с желанията на живеещите на столичната улица „Иван Вазов“, но и насочена срещу тях. Така по мненията на различни граждани, присъствали на обсъждането на проекта, може да се обобщи визията на Столичната община за централната улица. Дори председателят на общинския съвет Елен Герджиков, който живее на нея, призна, че не одобрява всички идеи.

От началото на юли улицата е в ремонт, който се изпълнява от „Софийска вода“, която подменя стария водопровод. Едва през миналата седмица от общината представиха проект за улицата и поканиха на публично обсъждане. Във вторник вечерта на срещата бяха дошли граждани – живеещи на улицата, главният архитект Здравко Здравков, общинските съветници от ГЕРБ Силвия Христова и Малина Едрева, както и представители на организацията „Спаси София“.

Проектът предвижда намаляване на паркоместата със 70%, като след ремонта ще останат едва 19 от сегашните 61. За сметка на това 73% от площта на улицата ще се превърне в пешеходно пространство, като тротоарите се разширят и по тях се разположат пейки и дървета, които на представените визуализации на проекта изглеждат много добре. Нито една от двете идеи обаче не се одобри от мнозинството от присъстващите, като един от тях заключи, че така общината е успяла „да раздели и скара“ живеещите.

Споровете по тези предложения засенчиха други основни проблеми на улицата, с които от години е известна – разбити тротоари и пътна настилка, които при всеки дъжд се препълват с вода и затрудняват движението.

dnevnik.bg