Начало Новини Във Варшава ще се появи голям търговски комплекс от транспортни контейнери

Във Варшава ще се появи голям търговски комплекс от транспортни контейнери

Близо 300 транспортни контейнера може скоро да получат шанс за нов живот като структура на търговски център в центъра на Варшава, Полша. Проектиран от местната архитектурна практика Szcz и поръчан от инвеститора Nowa Epoka Handlu, проектът ще превърне площадката от 2,6 акра в един от най-големите търговски комплекси от контейнери в света.

Конструкцията ще е с име Implant и ще представлява триетажна модулна сграда, която ще помещава около 80 наематели и ще бъде домакин за магазини и ресторанти, както и ще предоставя социално и културно пространство на гостите си.

Този търговски център от контейнери се стреми да съживи някога процъфтяващ район, който е бил разрушен по време на Втората световна война, който сега се бори да върне предишният си блясък.  В допълнение към градската ревитализация, проектът ще предостави и така необходимата зеленина в района с отворени дворове и вертикални зелени стени.

По модела на съществуващите молове от контейнери, като например лондонският BoxPark и ArtBox в Банкок, Implant ще включва използваема площ от 5318 квадратни метра и ще бъде разделена на три основни зони: пространство за храна и напитки, търговия на дребно и социални и културни събития. За конструкцията ще бъдат използвани общо 273 контейнера. Баровете и ресторантите ще бъдат разположени на партерния етаж на триетажна сграда, а студиата, магазините и другите услуги ще бъдат разположени на горните етажи.

Парцелът граничи от южната страна с по-ниска сграда с многофункционално пространство за концерти, изложби и други събития, а от двора има достъп до детски музей. Миксът от барове, студиа, зали за семинари за различни възрастови групи и с различни функции (детски музеи и многофункционално вътрешно пространство) ще привлече многообразие от потребители, които биха посетили комплекса поради разнообразни мотивации.