Начало Новини Устойчива къща на плажа

Устойчива къща на плажа

St-Andrews-Beach-HouseТази очарователна кръгла къща за бягство от града се появи на идиличен плаж в Нова Зеландия. Захранвана със слънчева енергия и построена с устойчиви на атмосферни влияния материали, St. Andrews Beach House е дело на студиото Austin Maynard Architects, което се гордее с устойчивата си архитектура.

St-Andrews-Beach-House„Евклидовата форма“ на жилището е вдъхновена от красотата на отдалеченото място и е предназначена да покаже разкрива във всички посоки. Разположена на полуостров, на уединено крайбрежие в близост до национален парк, St Andrews Beach House е заобиколена от зашеметяващи гледки към водата, дивите храсти, пясъчните дюни и заобикалящата я природа.

St-Andrews-Beach-HouseПростотата на дизайна на дома помага за съсредоточаване на вниманието върху ландшафта, а самоподдържащата се конструкция намалява екологичния отпечатък на сградата. Вътрешните пространства се генерират от строг план, придържащ се към правилата за формата, и са съставени от сегменти, които разделят пространството. Къщата има спираловидно стълбище като централно ядро, осигуряващо светлина и въздух, но също и затворени пространства.

St-Andrews-Beach-HouseТя е проектирана за спокойно и неформално бягство от градската среда и, тъй като е изградена с материали, които стареят с времето, след години би изглеждала като стар крайбрежен пристан. Общите жилищни площи се намират на приземния етаж, а спалнята и банята са на горния етаж. В допълнение към малките размери на дома и използването на устойчиви материали, къщата на плажа е построена със слънчеви панели на покрива, както и с прозорци с двоен стъклопакет. Голям цилиндричен бетонов резервоар събира дъждовна вода за повторна употреба в тоалетните и за напояване.