Начало Новини UNStudio показа дизайн на тестов проект за центъра на Хага

UNStudio показа дизайн на тестов проект за центъра на Хага

Световноизвестното холандско студио UNStudio пусна проект за нова градска визия за тестовия регион „Централна иновационна област“ (CID) в Хага. Визията на UNStudio се разработва съвместно с мултидисциплинарен екип от експерти за проекта „Градът на бъдещето“.

Тестовият сайт CID ще се разгърне на място с площ от 1×1 км. в центъра на Хага, което в момента представлява основен инфраструктурен възел в триъгълника на централната гара в Хага и две близки станции. В бъдещата визия социално-техническият град става зелен, самозахранващ се район на две нива с нови жилища, офиси и обществено пространство, подобно на парк. Той ще бъде изграден върху съществуващата инфраструктура на железопътния транспорт.

Проектът започва през януари 2018 г., когато 10 мултидисциплинарни дизайнерски екипа са натоварени с изследването на нови начини за градско проектиране, използвайки пет тестови пункта в Амстердам, Ротердам, Хага, Утрехт и Айндховен.

Тези екипи включват ландшафтни архитекти, градоустройствени специалисти, експерти по мобилността, експерти в областта на кръговата икономика, енергийния обмен, бъдещите стратегии, интелигентните градове и др.

Концепцията на UNStudio за иновативния град съчетава двете най-големи предизвикателства, пред които е изправено бъдещето на градовете – урбанизация и устойчивост. С издигнатото градско ниво, обхващащо съществуващите железопътни линии, урбанистичната визия на UNStudio се отнася до основните въпроси на нашето време: енергия, циркулярност, мобилност, адаптиране към климата/управление на водите и производство на храни.

Целта на новия град е да премине границата между инфраструктурата и технологиите, от една страна, и качеството на живот и социалното благополучие, от друга. Наличието на три междуградски станции в непосредствена близост една до друга представлява безпрецедентна възможност да се превърне тази област в един урбанистичен Superhub, система от тясно свързани терминали, сравнима по размер с летището на Амстердам. Тя също така предоставя възможност за създаване на пространство за нови форми на устойчива мобилност, като например Hyperloop, със система от електрически скутери и евентуално самоходни транспортни средства, свързващи различните видове обществен транспорт.