Начало Новини Уникална архитектура на новата библиотека на Калгари

Уникална архитектура на новата библиотека на Калгари

87


Архитектурните фирми Snøhetta и Dialog завършиха новата сграда на библиотеката в Калгари, която беше открита на 1 ноември 2018 г.


Библиотеката се намира в на развиваща се културна локация, която включва театри, галерии и Националния музикален център, завършен през миналата година.


Формата на сградата с площ от 22,300 квадратни метра е вдъхновена от естествено атмосферно явление, което се случва в региона, водещо до образуването на драматични облачни.


Влакове влизат в тунел под „носа“ на сградата и се спускат, за да преминат под структурата. Това налага и промяна в нивото на входа на библиотеката, което се компенсиран от рампи във вътрешната част.


От покрития вход посетителите влизат в огромен атриум в центъра на сградата. Пространството е оформено като око или кану – препратка към първите народи на Канада – и е облицовано почти изцяло с дървени летви. Покриващ стените, стълбищата и балюстрадите на покрива, материалът осигурява топла естетика и помага за контрол на акустиката в атриума.


От едната страна на входа има достъп до аудитория, която се спуска до нивото на улицата от едната страна на влаковата линия.


Сградата разполага с кафене и повече свободни пространства, които дават възможност на родителите спокойно да седят и да гледат децата си в района, предназначен за детски книги.


На горните нива, етажите са разделени от атриума, така че рафтовете заемат едната страна, а от другата остава свободна за площи за четене, разговори, срещи и достъп до обществени компютри. Едно от тихите помещения за четене на горния етаж е облицовано с дърво, в хармония с атриума.


Отвън сградата е покрита със стъклени панели с различна степен на прозрачност от бяло до прозрачно. Другата част от сградата на библиотеката, срещу главния вход,е предназначена за административни офиси и складови помещения.