Начало Новини Тухли от човешка урина са потенциалното еклогично бъдеще в строителството

Тухли от човешка урина са потенциалното еклогично бъдеще в строителството

Като алтернатива на замърсяващите околната среда тухли, произведени в пещи, учени от университета в Кейптаун, създават нов строителен материал, който се втвърдява при стайна температура и е с нулев отпечатък върху природата.

Човешка урина, пясък и бактерии, които произвеждат ензима уреаза са компресирани във формата на тухла. Уреазата предизвиква химична реакция, разграждайки уреята от урината, като произвежда калциев карбонат – известен още като варовик – основният компонент на цимента. Колкото по-дълго е действието на бактериите, толкова по-здрав става материалът.

Тези тухли могат да бъдат произведени в различен размер, форма и твърдост и биха могли да бъдат реална алтернатива на традиционните тухли, които при производството се нагряват до температури над 1000 градуса по Целзий, което води до излъчване на огромни емисии въглероден диоксид.

Създаването на необичайните тухли е само една част от цялостното усилие на екипа за рециклиране на отпадъците и опазване на околната среда. Странични продукти от процеса на производство на новия строителен материал са азот и калий, които са се доказали като добри почвени торове. Новата суровина е с нулев отпечатък, тъй като 100% от урината се превръща в нещо полезно.