Начало Новини Студиото Mecanoo ще изгради новa „медна“ кула във Франкфурт

Студиото Mecanoo ще изгради новa „медна“ кула във Франкфурт

frankfurtgrandcentralСтудиото Mecanoo спечели конкурса за дизайн за нова кула със смесено предназначение в центъра на Франкфурт, Германия. Новата Grand Central Tower във Франкфурт ще бъде с площ от 58 000 квадратни метра ще се състои от жилищни нива с площ от 55 000 квадратни метра, социални жилища с площ от 16 500 квадратни метра, 2 нива на подземен гараж, детска градина с площ 1300 квадратни метра и търговски център от 1700 квадратни метра.

frankfurtgrandcentralПрез последните няколко години се наблюдава началото на трансформация на зоната е региона около железниците и изложбения център на Франкфурт. Изграждането на новата жилищна кула с гъвкави работни места, търговия на дребно, кетъринг, фитнес и детска градина ще бъде важен тласък за превръщането на сегашната област, фокусирана върху бизнеса, в смесен квартал за живеене и работа.

frankfurtgrandcentralДизайнът на Mecanoo в публичното пространство също допринася за тази трансформация. От страна на железопътната линия ще има парк, който ще се простира до централната гара. От градската страна ще бъде добавен зелен площад като оживено публично пространство, което ще свърже района със съществуващия квартал и с центъра на града.

frankfurtgrandcentralКулата е проектирана като нова икона в своя контекст. Кулата, със стъклената и медна метална фасада, е вдъхновена от индустриалната атмосфера на мястото. Дизайнът се състои от ансамбъл от два тона на фасадата, който ще бъде отличителен и ще се забелязва отдалече.

frankfurtgrandcentral140-метровата кула ще помещава социални жилища до седмия етаж и обитавани от собственици жилищни единици и мезонети на по-високите нива. По-малкият обем се състои от социални жилища. Двете сгради са свързани с прозрачен тунел, който се оживява от жилищни входове и съоръжения, като по този начин оживява и околното обществено пространство.

frankfurtgrandcentralКулата с динамична форма изглежда да се трансформира, когато погледнете нагоре. Когато кулата се издига, тя се разширява визуално и кръглите ъгли постепенно се променят под прав ъгъл. Тази фина игра на линии и перспективи придава на кулата характерен силует. Помещенията в жилищата не се увеличават, а балконите се променят по размер и местоположение. На горните етажи стъклените панели добавят допълнителен слой към фасадата и балконите стават непрекъснати. Резултатът е емблематичен ансамбъл, който дава на района нова идентичност.