Начало Новини Студиото Arquitectura-G изгражда модерна къща зад разпадащи се каменни стени

Студиото Arquitectura-G изгражда модерна къща зад разпадащи се каменни стени

single-family-houseАрхитектурното студио Arquitectura-G изгради нова къща в старите каменни стени на руини в средновековното село Палау-Сатор, Испания. Парцелът в центъра на селото в района преди това е помещавал каменна къща, която се е разрушила.

single-family-houseБазираната в Барселона фирма Arquitectura-G съживява локацията, като взема под внимание и нейния чувствителен исторически контекст. Новата сграда, наречена Single Family House, е построена вътре в съществуващите стени, които са запазени, така като са намерени. Парцелът е заграден от двете страни от разрушаващите се странични стени. Къщата е разделена на нивото на улицата от един от съседите й от малък коридор, който някога е свързвал главната пътна артерия със средновековното кметство, разположено точно зад къщата.

single-family-houseТози открит обществен път сега помещава главният вход на къщата и също така осигурява покрита площ за съхранение на дърва за огрев или паркиране на велосипед. Плъзгащият се панел, направен от червена перфорирана стомана, може да бъде затворен, за да предпази входа на имота.

single-family-houseОстъклена плъзгаща се врата зад панела се отваря към пространство със същата каменна настилка като прохода. На приземния етаж са разположени спални и тоалетна от двете страни на централната зала. Едната спалня разполага с прости дървени двуетажни легла и с прозорец, който гледа към средновековната стена. Главната спалня, на противоположната страна на входа, има различни нива, водещи до съблекалня.

single-family-houseЦентралната зала има вита стълба, водеща към първия етаж. Централната опорна колона на стълбището се простира чак до върха на скатния покрив на сградата. Височината на тавана на приземния етаж се поддържа ниска, така че се изисква малко стълбище. Това увеличава вътрешния обем на жилищните помещения с отворен план на горното ниво.

single-family-houseКухнята и трапезарията са разположени от едната страна на централното стълбище, като масата граничи със заобления ръб на стълбището. Мястото за сядане, вградено в ъгъла на стаята, е поместено пред камина, разположена на пейка, която се простира по ръба на пространството. Минималната палитра от материали за интериора е доминирана от дървени дъски и бели повърхности, които увеличават яркостта на пространствата.