Начало Новини Строителството по „Струма“ започнало още преди да е обявен победител в търга

Строителството по „Струма“ започнало още преди да е обявен победител в търга

Struma

Разследване на Антикорупционния фонд и бТВ показа проучвателни сондажи и незаконно прокарване на помощни пътища, които съвпадат с трасето на бъдещо платно от магистрала „Струма“. Това става още преди да бъде обявен победител от обществената поръчка за този участък. Дейностите са извършвани без документална следа в територии, които са част от местно горско стопанство.

На 30 август 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обявява обществена поръчка за изготвяне на технически проект и строителство на участъка Крупник-Кресна, като все още няма обявен победител в процедурата. Въпреки това работата на обекта е стартирала, което поставя съмнения затова дали определена страна е разбрала предварително, че е победител. След получения сигнал неправителствената организация прави поръчка за сателитен анализ на района, който показва, че 8 временни пътища са се появили от лятото на 2018 г. насам. Всяка от тези промени съвпада със строителството на бъдещото трасе.

Struma

На терен журналистическото разследване показва, че нито в горското стопанство, нито в община Кресна разполагат с документи за извършените дейности.

В писмо до бТВ от АПИ отричат да знаят за подобни дейности, като подчертават, че не са възлагали изпълнение на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе.