Начало Новини Строителите на жп търг за над 1 млрд. лв. ясни по Коледа

Строителите на жп търг за над 1 млрд. лв. ясни по Коледа

Строителите на жп линията Елин Пелин – Костенец трябва да са ясни по Коледа. Такива са плановете на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Това съобщи Галина Василева, директор на дирекция „Координация и контрол на европейски проекти и програми“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, пред ресорната парламентарна комисия в сряда.

Това е най-скъпата обществена поръчка за този програмен период с прогнозна стойност от около 1 млрд. лева. Финансирането е от оперативна програма „Транспорт“.

Проблемът е, че заради обжалвания на процедурата и неспазване на законовите срокове за съгласуване на подробните устройствени планове изпълнението му закъснява вече с над година и половина, посочи Василева.

Това прави проектът рисков, защото отсечката с най-дългия тунел няма да може да бъде завършена до края на настоящия програмен период, който изтича финансово през 2023 г. Прогнозите са, че този участък при добро стечение на обстоятелствата, без обжалване на класирането, може да бъде изграден до края на 2025 г., посочи Василева. По тази причина се обсъжда фазирането на проекта, допълни тя.

Най-големият жп проект за този програмен период е под специално наблюдение от Европейската комисия. На всеки три месеца нейни представители идват в България, за да проверят на място напредъка му. Представители на ЕК вече предупредиха официално българското правителство, че няма да разрешат прехвърляне на средства от жп проекти за строителство на магистрали.

Поръчката е интересна и поради факта, че в нея участва „Джи Пи Груп“. В последните месеци компанията, за която има „витаещи съмнения“ по думите на премиера Бойко Борисов, че е свързана с шефа на „Лукойл България“ Валентин Златев, е подложена на обществен и държавен натиск. Поводът беше недоволството от ремонта в центъра на София, задържането на журналисти разследващи дейността ѝ. Така тя попадна под ударите на прокуратурата и европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, а в сряда бяха повдигнати и обвинения срещу двама от собствениците на компанията.

„Джи Пи Груп“ обяви официално, че се отказва от спечелените обществени поръчки за изграждането на тунел „Железница“, който е част от магистрала „Струма“, както и от ремонта на трамвайното трасе номер 5 в София.