Начало Новини Софиянци пожелаха Централната минерална баня да се възстанови

Софиянци пожелаха Централната минерална баня да се възстанови

С освирквания и шумни възгласи на недоволство, изпълнилите фоайето на Централната минерална баня жители на София, показаха ясно неодобрението си за намерението на Столичната община да превърне неремонтираните й крила в зали за сценични събития.

Общественото обсъждане започна малко след 17:30 часа, като напрежението между организаторите от общината, Музея за история на София и гражданите не закъсня. Причината беше, че в залата не бяха осигурени достатъчен брой столове за всички присъстващи, а и беше обявено, че не е предвиден микрофон за изказванията им. След бурни освирквания обаче столове и микрофон се намериха.

Гражданите се възпротивиха и на първоначално заявената програма за двучасовото събитие, според която зам.-кметът по културата Тодор Чобанов и архитектът Станислав Константинов, трябваше да представят проекта за превръщането на северното и източното крило на сграда в зали за събития и обучителен център за деца. В резултат Чобанов почти не се изказваше, а Константинов опита да представи проекта си, но думите му бяха заглушавани от освирквания и недоволни възгласи.

Силен присмех от всички предизвика и изказването му, че след ремонта, ако бъде направен, се предвижда едно от помещенията да се превърне в изложбена зала, посветена на минералната вода. Аргументът му, че дебитът от 12 литра на секунда на минералния извор, не е достатъчен за създаването на спа център в сградата, защото 8 литра от тях се използват от чешмите в близост до сградата ,никак не се хареса на присъстващите.

Геновева Петрова от „Алфа рисърч“ представи проучване на социологическата агенция, поръчано от общината. В него са взели участие 800 човека. Резултатите показват, че сред посетилите музея в сградата 98.1% смятат, че е „добре тази историческа сграда да бъде използвана за музей“, а едва 1.9% „не харесват“ това. Проучването показва и че 80% от попитаните са на мнение, че в сградата трябва да има зали за събития, ако дебитът на минерална вода не е достатъчен. Същите са на мнение, че минералните чешми не трябва да бъдат премахвани.