Начало Статии Настилки и облицовки Рециклирани пластмасови модули – бъдещето в пътното строителство

Рециклирани пластмасови модули – бъдещето в пътното строителство

Plasticroad

Настилка без плевели, неразрушима, многократно използваема и екологично чиста: това обещават пътищата на бъдещето, изработени от устойчиви модулни конструкции от рециклирана пластмаса. Първоначално пилотният проект на модулната настилка е планиран за пристанище Ротердам (Холандия). Въпреки това, фазата на изпитване на „Plasticroad“ първо е реализирана в провинция Оверейсел – под формата на две колоездачни пътеки.

Plasticroad

Холандската строителна компания „VolkerWessels“ разработва иновативната, устойчива конструкция за пътни модули, изработени от рециклирана пластмаса. Тези елементи могат да бъдат положени директно върху обикновена пясъчна повърхност. Модулната конструкция е вече известна от сглобяемите къщи. Въпреки това, за пътища, които трябва да са трайни и безопасни, тези модули трябва да отговарят на високи стандарти. Тоновете тежкотоварни превозни средства, денонощното натоварване и тежките климатични условия са предизвикателства за всяка настилка, но новата система се справя отлично, благодарение на своя специален състав и твърдост на огъване.

Plasticroad

Пластмасовият гранулат, от който са изработени модулите, се състои главно от рециклирана пластмаса. Това допринася за намаляване на емисиите на CO2, като заменя изгарянето на материала. Повърхностните свойства осигуряват висока гладкост, устойчивост на сцепление и износване на настилката. Очаква се животът на тези конструкции да бъде 3 пъти по-дълъг от този на обичайните конвенционални пътища. Канализацията е интегрирана в модула и водата тече директно през кухината под пътя. По този начин се очаква да се избагнат наводнените пътища и аквапланинга, а при ниски температури вътрешен нагревател може да помогне за разтопяването на леда и снега.

Plasticroad

Пластмасовите велосипедни алеи в провинция Оверейсел предоставят ценни данни, които могат да бъдат прочетени и оценени чрез инсталираните сензори. Второто, 30-метрово тестово трасе е положено през ноември 2018 г. в община Giethoorn (Холандия) на повърхност на селски път. Измерванията от тези две различни места ще позволят добиване на по-точен резултат за различните ключови данни. Засега за съоръженията е планиран тестов период от 5 години.

Plasticroad

В близко бъдеще за тестови цели се планира да се осигурят паркинги, платформи за наблюдение и тротоари от подобни модули. Това е необходимо, за да се проучат възможно най-много области за приложение на новата форма на пътя и да се натрупа опит, преди Plasticroad да стигне до реалната си дестинация: пътищата.

Plasticroad

Според компанията, Plasticroad е цялостно решение във всички аспекти, пригодено за опазване на околната среда и подобряване на световния климат. Първият цикъл на рециклиране не е дори еднопосочна улица. Полипропиленът, използван до момента, вторият най-често използван в производството на пластмаса материал, е идеален за повторна употреба. Концепцията също е добре обмислена, тъй като модулите могат да бъдат премахнати, рециклирани или използвани отново след края на полезния им живот. Материалът, използван за двете велосипедни пътеки в Оверейсел, идва изключително от домакински отпадъци, като в тях е вложен еквивалент на 218 000 пластмасови чаши.

.