Начало Новини Рекордни стойности за металургичната индустрия в България през 2017 г.

Рекордни стойности за металургичната индустрия в България през 2017 г.

За изминалата 2017 г., няколко металургични предприятия в страната отчитат рекорди в производството. Секторът остава един от ключовите за икономиката, с обща произведена продукция за 9.6 млрд. лв. и положителен външнотърговски баланс от 3.8 млрд. лв. Това отчетоха от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) на професионалния си празник.

Предприятия в страната като ,,Аурубис Бъргария“ и „София Мед“ са достигнали най-високото производство в историята си. До голяма степен резултатите се дължат на инвестициите в сектора, които за последните 20 години са в размер на общо 4.2 млрд. лв. Нова програма за 260 млн. лв., която ще бъде изпълнена през следващите четири години, обяви и медодобивният завод в Пирдоп.

През последните две десетилетия са направени 4.2 млрд. лв. инвестиции в нови технологии, енергийна ефективност и повишаване на производителността. ,,Инвестирахме в конкурентоспособност„, каза председателят на асоциацията Антон Петров. И добави: ,,Нито едно от предприятията не спря своя инвестиционен процес, включително в дългата и изтощителна финансова криза, която отмина.

През 2017 г. в страната са произведени 909 хил. тона стоманени изделия – сферата, където работят ,,Стомана индъстри“ и ,,Промет стийл“. Рекордно е производството на медни аноди (нерафинирана мед) в ,,Аурубис България“, което е достигнало 375 хил. тона. Заводът в Пирдоп е произвел и близо 230 хил. тона катоди (чиста мед), с което България формира 16% от анодното производство в Европа и 8% от катодното.