Начало Новини Проект за уникална детска градина в Пекин

Проект за уникална детска градина в Пекин

Студиото MAD Architects показа дизайна за нова детска градина, локализирана в исторически двор в Пекин. Интересеният покрив създава блестящ ефект на фона на историческите градски къщи, където новото и старото съществува съвместно.

С име Courtyard Kindergarten, проектът се намира в традиционен двор, който датира от 1725г. Проектът на MAD приобщава новата сграда, като защитава съществуващите вече сгради и ги възстановява за ползване.

Червеникав вълнообразен покрив заобикаля историческия двор, запазвайки културното наследство на обекта.

Ниско разположеният покрив трансформира ограниченото пространство между различните сгради в цветна детска площадка за спорт и дейности на открито.

Дизайнът на покрива е с вълнообразна повърхност от няколко малки „хълма“ и „равнини“, образуващи висок и нисък терен, образувайки игрив пейзаж.

Под вълнообразният покрив MAD проектира интериора на детската градина, който служи като учебно заведение, библиотека, малък театър и фитнес зала.

Откритото пространство предлага свободна и приобщаваща атмосфера и функционира като ежедневно образователно пространство за 400 деца на възраст между 2-5 години.

Проектът има няколко архитектурни елемента – модерна сграда от 90-те години и традиционен двор отпреди 400 години, които първоначално изглеждат противоречиви. Дизайнът на студиото запазва автентичността на оригиналните сгради, като същевременно им позволява да съществуват съвместно, като се създава нов тип взаимодействие между тях.

Откритостта и богатството на дизайна позволяват на децата да имат обективно и истинско разбиране за околната среда, която ги обкръжава. Тя им предлага разбиране за историята и мястото, както и за опазването на природата, приобщавайки стария и новия дизайн, което добавя допълнителна стойност на общността.

Детската градина в момента е в процес на изграждане и се очаква да бъде завършена и функционираща през есента на 2019г.