Начало Новини Подготвя се промяна в нормативната уредба с цел ефективен строителен надзор

Подготвя се промяна в нормативната уредба с цел ефективен строителен надзор

„Подготвяме изменение в нормативната уредба, която касае дейността на лицензираните фирми за строителен надзор, така че да имаме ефективен надзор по време на цялото строителство“. Това съобщи при участието си в парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя напомни, че министерството подготви и вече е публикувана Наредба за проектиране на пътищата, така че да са по-безопасни и да отговарят на всички изисквания към тях.

„Ще бъдем непримирими към изпълнителите, които изпълняват строителните дейности, и към лицензираните фирми, които осъществяват строителния надзор, и ще завишим инвеститорския контрол от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“ при изпълнението на обекти, в които тя е възложител“, заяви още министърът.

„Ремонтните дейности на дилатационни фуги на ж.п. надлез и мост над р. Владайска на Северната скоростна тангента трябва да приключат до 25.10.2018 г.“, информира още регионалният министър. „Установените дефекти се отстраняват от възложителя за негова сметка, тъй като обектът все още е в гаранция“.

„До края на годината ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране на основен ремонт на пътя Царево – Малко Търново“, съобщи министър Аврамова. До извършване на цялостна рехабилитация на трасето ще бъдат предприети действия за осигуряване на пътната безопасност. Агенция „Пътна инфраструктура“ е възложила и другата седмица започва полагане на биндер по цялата дължина на трасето. Целият участък ще бъде асфалтиран преди основния ремонт, за който ще има изготвен технически проект и който ще бъде изпълнен след избора на изпълнител през 2019 г. Предстои да стартира и обществена поръчка за рехабилитация на пътя в участъка от Бургас до Царево.

През следващата седмица ще бъде сформирана комисия, която трябва да определи допълнителни мерки за обезопасяване на три пътни кръстовища в населени места в община Белица. Решение за това е взето на среща между местната администрация и Областно пътно управление – Благоевград.