Stroiteli.bg
Търсене
Звено в МРРБ консултира строителите за изискванията към продуктите Инвеститори търсят терени за нов тип масови жилища в София 20 години метро в София. Докъде стигна третият лъч? BASF стартира своя глобален проект с експерименти за ученически лаборатории Kids’ Lab МРРБ осигурява над 4.1 млн. лв. за общи устройствени планове на общините през 2018 г. преглед на всички новини
10 + добри причини да изберете покрив TONDACH®PANDOMO - възможности за индивидуални архитектурни решенияАрхитектурните профили - модерният начин да променим дома си Решения за врати за общи и подземни гаражи от ХьорманКогато е много студено и отоплението стачкува преглед на всички статии
Оргахим АД с нови решения в строителния сегмент – DEKO di marmo и DEKO FloorХьорман България празнува своя 10 годишен юбилейВ ерата на ефективната комуникация и дигитализирания маркетингВебер Профи Депа - модерни и ефективни решения за специфични проблеми в строителствотоФолксваген Лекотоварни с ръст в продажбите преглед на всички интервюта


 RSS ПОСЛЕДНИ СТАТИИ


10 съвета за енергийна ефективност от Ховал

10 СЪВЕТА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ ОТ ХОВАЛ


ноември 2016

hoval

Независимо от това дали сте наемател или собственик, всеки от Вас може да се възползва от ефективно отопление. С нашите съвети може да спестите енергия и пари, а освен това да намалите вредното влияние върху околната среда, докато увеличавате енергийната ефективност в дома.

Знаете ли, че за отопление и топла вода са необходими около 83% от общата енергия в швейцарските домакинства? Отоплението, от своя страна, представлява половината от общата енергия на Швейцария и се отделят около 45% от емисиите CO2.  Въпреки това, можете да постигнете известни спестявания и да повишите енергийната ефективност във Вашия дом, ако знаете как да постигнете ефективно отопление.

hoval

1. Проверете топлоизолацията

Без значение колко е добро Вашето отопление, ако топлоизолацията не е това, което трябва да бъде, ако прозорците и вратите не са плътни и с добри параметри на топлопреминаване, няма как да запазите вътрешната топлината.

Ако има осезаемо течение, трябва да се вземат мерки и да бъдат професионално изолирани и уплътнени ограждащите елементи на сградата. 
 

2. Изберете правилното отопление

Старомодните отоплителни системи губят енергии и пари. С модерна отоплителна система разходите за отопление могат да бъдат намалени с около 20% и в същото време да се опази околната среда. Ние можем да Ви кажем защо и кога трябва да модернизирате Вашата отоплителна система.

3. Намалете стайната температура

Чрез намаляване на стайната температура само с една степен може да спестите 5-6% от енергията за отопление – така че, настройте Вашия термостат правилно. В стаите, в които прекарвате повече време препоръчваме средна температура от 20 до 22 градуса, в спалнята – 17 до 18 градуса, в банята между 22 и 24 градуса. Ако не сте си вкъщи през деня, отоплението не трябва да работи на пълна мощност.

4. Вентилация

Дръжте вратите и прозорците затворени. Избягвайте продължителното проветряване чрез леко отворени прозорци, защото по този начин се охлажда цялата сграда и в крайна сметка топлината отива навън. По-добре отворете за кратко, но изцяло прозорците два или три пъти в деня за пет минути. По този начин навлиза пресен въздух и се отстранява нежеланата влажност. Още по-добро решение е инсталирането на контролирана вентилационна система – доставя пресен въздух, който е предварително затоплен чрез рекуперация и контролира нивото на влажност, т.е. изхвърля излишната влага от бани, тоалетни, кухни и подава леко овлажнен в хигиенните норми въздух в дневна и стаи. 

5. Намалете топлинните загуби

Дръжте вратите на отопляемите помещения затворени, за да не загубите топлия въздух в тях. Затваряйте коминните клапи, когато не използвате камината. Спуснете завесите или щорите през нощта, за да може стаите да задържат топлината си по-дълго.

hoval

Възползвайте се от безплатните източници на топлина като слънчевата светлина и не спускайте Вашите завеси или щори, когато е слънчево.

6. Пестете битовата гореща вода

Затоплянето на водата използва над 12% от енергийните нужди. Намалете използването на битова гореща вода, като вместо вана си вземете душ. Не само ще спестите значително количество вода (над 50 литра), но и топлинна енергия. Ако се отоплявате с нафта, използвате половин литър нафта за една пълна вана – четири пъти повече отколкото за един душ.

7. Избягвайте големите консуматори на енергия 

Избягвайте електрически отоплителни тела с вентилатори, защото електрическото отопление е неефективно и скъпо. И електрическите, и инфрачервените нагреватели консумират много електроенергия.

8. Редовна проверка и инспекция на отоплителната система 

Ако радиаторите не загряват добре, те трябва да бъдат обезвъздушени. Редовно проверявайте Вашата отоплителна система, дали работи ефективно по отношение на разходите и енергията. Това ще Ви помогне да избегнете аварии и замърсяване, удължава срока на експлоатация и  увеличава енергийната ефективност на Вашата отоплителна система. Разберете какво е важно за поддръжката на газовите котли.
 
9. Интелигентен контрол за отопление

hoval

Съвременните системи за отопление са оборудвани с интелигентни контролни системи, които Ви предоставят възможността не само да регулирате температурата според Вашето ежедневие, но също така и да се вземе предвид прогнозата за времето в реално време чрез интернет. За всички хора, които са екологично настроени, интелигентната контролна система е задължителна при покупка на нова отоплителна система. 
 
10. Използвайте други начини за затопляне

hoval

Ако чувствате, че Ви е студено през зимата, въпреки, че вътре е топло, използвайте бутилка топла вода и топло одеяло или потопете краката си в топла вода.  Един горещ ароматен билков чай също може да Ви стопли.

Свържете се сега с експертите на Hoval и вземете безплатна консултация:
www.hoval.bg
0885 777 355
hoval.bg@hoval.com

ХОВАЛ

 

БЮЛЕТИН ДОБАВЕТЕ ФИРМА РЕКЛАМА КОНТАКТИ Copyright