Начало Новини „Пътища и мостове” ЕООД отбеляза 25 години от създаването си

„Пътища и мостове” ЕООД отбеляза 25 години от създаването си

Варненската фирма „Пътища и мостове” ЕООД отбеляза 25 години от създаването си с провеждането на научно-техническа конференция в морската столица. На едно място във Фестивалния и конгресен център си дадоха среща ветерани – пътищари и мостоваци, млади и вече добили самочувствие строителни инженери, специалисти и работници, които с труда си продължават да пишат професионалната биография на утвърдената в цялата страна компания.

Сред гостите на събитието бяха чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър”, и доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец, научен секретар на университета. Доц. Петкова направи подробно изложение на ползотворните контакти през годините на университета и фирмата и се спря на необходимостта от засилването на сътрудничеството на образованието и науката с бизнеса.

„Можете да сте господари на всичко или роби на всички – от Вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да Ви делят, ами повече мостове – да Ви събират!“ Тази крилата фраза на Уста Кольо Фичето сякаш най-точно приляга на основната дейност на „Пътища и мостове“ през изминалите 25 години. През това време дружеството е изпълнило множество обекти в сферата на строителството, реконструкцията, ремонта на пътищата, пътни съоръжения, жилищни и промишлени сгради, подземни комуникации и инфраструктурите около тях. Фирмата изпълнява проектна, инженерингова и търговска дейност, производство на инертни материали, бетон, асфалт и изделия от тях, стопанисва, обслужва и ремонтира всички видове строителна и друга техника.

Това най-общо представяне на „Пътища и мостове“ ЕООД би било доста фрагментарно, ако не го допълним с малко конкретика. За 25 години фирмата е извършила ново строителство, ремонт и реконструкция на десетки хиляди километра местни, общински и пътища от републиканската пътна мрежа. Има редица транспортни съоръжения, множество кв. м жилищно строителство, обекти на автомагистралите „Черно море”, „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Може би и затова инж. Росен Колелиев, управител на „Пътища и мостове” и член на УС на КСБ, действащ член-кореспондент на Международната академия за наука, екология и безопасност (­МАНЕБ), запозна колегите си със съвременните технологии за поддържане на пътните настилки.