Начало Статии Отопление Осем погрешни вярвания за подовото отопление

Осем погрешни вярвания за подовото отопление

otoplenie

Това, което е неизвестно, често се тълкува неправилно. Съществуват много погрешни схващания за това какво е подовото отопление и как работи то, но преди да разгледаме митовете, нека първо се запознаем с различните видове подово отопление.

В момента има два вида системи за подово отопление: електрически системи и хидравлични системи, които работят с гореща вода. Хидравличната система се предлага и в две различни инфраструктури, известни като суха система и мокра система, а разликата между двете е в начинът, по който се изграждат тръбите. При мокрите системи тръбите са в замазката, докато в сухите системи тръбите са в плочките на пода, за да служат като топлопроводник. Обикновено „мокрия“ хидравличен вариант се използва в нови строителни проекти, докато сухият вариант и електрическите системи са най-подходящи при ремонтни дейности.

Сега, след като знаете малко от техническата страна на подовото отопление, е време да разгледате заблудите около него.

Мит 1: Подовото отопление е много по-скъпо от радиаторите

Вярно е, че цената за инсталиране на подово отопление е около 30% по-висока от тази при традиционните радиатори. Но този вид отопление е инвестиция, която се изплаща в дългосрочен план. Тъй като системата е по-енергийно ефективна и изисква по-малко поддръжка, потребителите намаляват своите сметки за енергия и общите разходи за системата са много по-ниски от тези при традиционните радиатори.

Мит 2: Къща с подово отопление никога не се затопля

otoplenie

Макар да е вярно, че подовото отопление не произвежда толкова топлина като конвенционалния радиатор, то генерира достатъчно топлина, за да създаде комфортна среда. Системата работи за равномерно разпределение на топлината по цялата повърхност на пода, така че стайната температура може да достигне до 25°C. Собствениците на жилища могат дори да настроят термостата с няколко градуса по-ниско и бъдат сигурни, че не губят топлина.

Мит 3: Подовото отопление е технически електрическо отопление

otoplenie

Разбира се, електрическото подово отопление работи на електроенергия, но хидравличната система работи с топла вода и централно отопление. Има и възможност за свързване на подова система към термопомпа. Докато термопомпата изисква малко електроенергия, тя разчита и на възобновяема енергия. Тъй като подовото отопление работи при постоянна ниска температура, решението за добавяне на термопомпа към вашата система е идеален избор.

Мит 4: Подовото отопление се нуждае от повече време, за да се загрее помещенията и така температурата никога не е равномерна

otoplenie

Докато електрическото подово отопление работи почти толкова бързо, колкото радиаторите, хидравличните системи реагират малко по-бавно. Но това не означава, че потребителите страдат от ниските температури. Важно е системата да се настрои така, че да отговаря най-добре на вашия начин на живот, за да се поддържа комфортна температура в помещенията. Например, ако имате хидравлична система, можете да промените настройките, за да се уверите, че стайната температура се намалява само с три градуса през нощта.

Мит 5: Подовото отопление се инсталира само на пода

otoplenie

Това може да е изненада, но всъщност можете да инсталирате подово отопление на места различни от пода. То може успешно да се инсталира както в стените, така и в таваните, за да се отопляват помещенията още по-бързо. Като цяло, подовото отопление не заема допълнително пространство, така че можете да го интегрирате перфектно във всеки модерен интериор.

Мит 6: Подовото отопление води до подуване на краката

otoplenie

В ранните дни на подовото отопление, стайната температура можеше да се повиши до повече от 35°C, и ако това се случи, краката ви наистина могат да се подуят. Но при сегашните системи тези ситуации вече не се срещат, особено ако къщата ви е добре изолирана. Всъщност, комбинирането на подово отопление с термопомпа позволява на системата да осигури охлаждане, което е плюс в горещите летни месеци.

Мит 7: Подово отопление е нездравословно

otoplenie

Подовото отопление предотвратява циркулацията на прахови частици, които могат да причинят алергии или болести. Освен това собствениците на жилища с подово отопление се радват на по-добра влажност на въздуха в помещенията и по-здравословна среда без акари и плесени, което е особено полезно за хора, които страдат от алергии или респираторни проблеми.

Мит 8: Не можете да комбинирате подово отопление с паркет

otoplenie

Ако вземете под внимание някои фактори, лесно можете да съчетаете подово отопление и паркет. Ако имате паркет от многослойна, масивна дървесина, която е устойчива на влага и дъските са с ширина до 15 см, то инсталирането на подово отопление не би представлявало затруднение.

otoplenie.eu