Начало Новини Нов строеж в Студентски град на мястото на футболните игрища до УНСС

Нов строеж в Студентски град на мястото на футболните игрища до УНСС

27

Футболните игрища до УНСС в Студентски град вече са разрушени, на мястото им предстои строеж на сграда. Терените на бул. „8 декември“ са на компанията Барокко ООД и са придобити през 2008 г. чрез покупка от частни лица с реституирани имоти.

В район „Студентски“ няма получено от НАГ разрешение за строеж, заявиха за OFFNews от районната администрация. Проверка в „Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община показа, че не е постъпвало искане за одобряване на проектна документация за конкретния имот и не е издавано разрешение за строеж.

В НАГ обаче е постъпило и е допуснато искане от М.Д. Строй, част от Барокко, на Цветомир Владимиров, за изработване на работен устройствен план със спазване заложените в ПУП параметри. Този ПУП е приет на 22.07.2010 г. с решение на СОС, съобразено с Общия устройствен план на София от 2009 г.  Според документите районът е Смесена многофункционална зона – тоест отредена за строителство – жилищно или на офис сгради.

Накратко – на мястото на частните футболни игрища може да се издигне сграда до 24 етажа напълно законно. Дали и какво ще се строи на терена ще покаже бъдещият проект на Бароко, който, след като бъде внесен в НАГ, ще чака одобрението на главния архитект Здравко Здравков и СОС.

Отсега обаче е ясно, че ако инвеститорите спазят параметрите за СМФ, основания за отказ няма.

Барокко и Цветомир Владимиров отдавна работят в Студентски град. През 2014 г Владимиров подписа договор с ректорите на УННС проф. Стати Статев и на Лесотехническия университет проф. Веселин Брезин за реновиране на шест тенис корта, две баскетболни игрища, две площадки за хандбал, волейболно игрище и стадион с лекоатлетическа писта с обща площ 12 865 кв. м в спортен комплекс „Бонсист“.

Името на Владимиров се появи в медиите през март, когато при пожар изгоря покривът на сграда в Студентски град, чийто последен етаж бе негов. Преди няколко години пък в стара къща, купена от Владимиров за да разшири двора на дома си в Симеоново, рухна, докато трима мъже сваляха вехтата дограма.