Начало Новини Немска цилиндрична къща произвежда биогаз за собствените си нужди

Немска цилиндрична къща произвежда биогаз за собствените си нужди

Villa FАрхитектурното бюро Christoph Hesse Architects получава необичайна поръчка от клиент, който е специалист по технология за производство на биогаз: той има нужда от цилиндрична къща. Изобретателят установява, че цилиндричната къща с кръгли стаи осигурява оптимални условия за производство на биогорива, които могат да се използват за отопление и други битови нужди.

Villa FПроектът, наречен Villa F, се счита за първото звено в локалната отоплителна мрежа, което може да бъде добър пример, който да мотивира съседните домакинства да се откажат от въглеводородните горива.

Villa FПостроена в планински регион на Германия в средата на село Медебах, кръглата къща се отличава забележимо сред останалите сгради с двускатни покриви. За да направят необичайната сграда по-хармонична в местния живописен пейзаж, архитектите използват за външната декорация камъни от близкия поток и изчисляват наклона на покрива под ъгъл в съответствие с наклона на хълма.

Villa FКъщата е на два етажа. На партерния етаж има офис и технически помещения за производство на биогаз, а на втория етаж са поместени всички жилищни помещения, включващи всекидневна, кухня с трапезария, спалня, баня, както и сауна и лоджия с топъл под и красива гледка. Клиентът подчертава, че поддържането на визуален контакт с природата е важно за него и ще бъде в съответствие с неговите екологични убеждения. Енергийната ефективност и грижата за природата са ключови елементи на дизайна на проекта. Потреблението и отпадъците се затварят в цикъл чрез производството на биогаз, което прави къщата независима от комуналните мрежи.

Villa FБиогазът набира популярност през последните няколко години в селските райони, където градинските отпадъци и земеделието могат успешно да се използват в производството на топлинна и електрическа енергия за нуждите на „биоенергийните села”. В световен мащаб развитието на технологиите за биогаз ще спомогне за намаляване на зависимостта на частните домакинства от петролните продукти като енергиен източник.

Villa FЕкстравагантната къща Villa F привлича вниманието на жителите на селото, много от които вече са съгласни да се включат в проект за създаване на енерго-автономно селище.