Начало Новини Индия планира да стартира масово изграждане на 3D жилища

Индия планира да стартира масово изграждане на 3D жилища

Индийската компания Tvasta Manufacturing Solutions обяви намерението си да построи къщи от край до край с помощта на 3D печат.

Скоро в Индия може да се появят къщи, които са изцяло построени чрез 3D принтер. Основа за такива оптимистични прогнози дава успехът на екипа от Индийския технологичен институт в Мадрас (ITT Madras), който успява да създаде малко копие от едноетажна сграда, използвайки 3D печат, само за два дни. Специалистите от института се обединяват със стартираща 3D лаборатория, коeто ще позволи на проекта да бъде включен в масово производство. Усилията на стартиращата компания, наречена Tvasta Manufacturing Solutions, са насочени към пълна автоматизация на строителството и цялостна реализация на процесите чрез отпечатване на 3D принтер на всички елементи на конструкцията, от основата до декоративното покритие на стените.

Миниатюрната къща, отпечатана в лабораторията ITT Madras, не е краен проект, а изходен пункт за разработване на изследователска и производствена база. Крайната цел е да се обезпечи оскъдният пазар на недвижими имоти в Индия с достъпни жилища и санитарни съоръжения.

На този етап основният материал за 3D печат е специално модифициран бетон, а по-нататък ще е възможно да се отпечатването да се извършва с естествени материали, например стабилизирана почва или геополимери.

С внедряването на новата строителна технология в индустриален мащаб, компанията планира да отпечатва компоненти за малки къщи от 30 квадратни метра за около три дни и напълно да изгражда жилищата в рамките на седмица.