Начало Новини И новото, и старото строителство имат почитатели сред купувачите на недвижими имоти

И новото, и старото строителство имат почитатели сред купувачите на недвижими имоти

За разлика от миналата година, когато цените се повишиха с 10-15%, от началото на 2018-а пазарът на недвижими имоти е стабилен.

До този септември, в сравнение с миналата година, ръстът на сделките в София е около 7%, цените се повишават, но по регистрите на Агенцията по вписванията като че се отбелязва охлаждане, ако се вземе предвид за показател броят на покупко-продажбите.

Като цяло търсенето и броят на огледите се покачват.
Няма сериозна индикация за съществена промяна в тенденцията, поне в близко бъдеще.

Това обясниха в ефира на Радио София Николай Турлаков от First Estate и Калоян Богданов – маркетинг мениджър на AG Capital, в първата Радиоприемница от седмицата, посветена на пазара на недвижими имоти.

Българите все повече купуват по-големи имоти, около и над 65% от сделките са за над 70 000 евро. Причините се крият в няколко фактора:
– по-добрите условия, по които банките отпускат кредити;
– възможността за идване на повече чужденци (авиокомпании откриха още нови курсове до България) раздвижи сделките за отдаване на имоти под наем;

Слуховете за „балон“ в сектора, които едва ли не скоро ще се спука, се спекулация. Няма ги тези условия, които бяха налице преди 10-ина години. Цените догонват нивата отпреди кризата, но броят на сделки все още е далеч от този през 2008 г. Освен това заплатите изминалото десетилетие бележат значителен ръст.

Имотите над 70 хил. евро съставляват около 62 на сто от сделките в София.
Именно в този пазарен сегмент сделките са се увеличили с 12%.

Пазарът на имоти под 70 000 евро в София:
Имоти до 30 хил. евро – само 5% от всички продажби;
30-50 хил. евро, 50-70 хил. евро – намаляват с 3-4% и представляват 10-20 на сто от извършените сделки.

Повечето сделки се финансират с ипотечен кредит (около 35% средно за страната).
Вземането на кредит обикновено покрива до 80% от цената на покупката, но често купувачите допълват с потребителски заем и така става около 100%, а това е рисково и не е препоръчително.

Банковият кредит е почти задължителен, когато става дума за имот – ново строителство. То има редица предимства, например приложението на по-нови технологии.

Рискът и оценката на вложенията зависят и от това – дали имотът е заявен „на зелено“ и на какъв етап е при извършване на сделката (Акт 14, Акт 15, Акт 16).

Когато се обърнат към брокер, купувачите могат да бъдат по-сигурни за имота и продавача, защото агенцията проверява инвеститорите, за истинския собственик, евентуална финансова тежест. Все пак такава сделка се прави немного пъти в живота и е твърде рисковано кандидат-купувачът да се подведе или да загуби голяма сума. В случая плащането на посредник е оправдано и е по-добрият ход. Комисионната не е излишно похарчена сума. Брокерът може да предложи по-голям избор, прави анализ за реалната стойност на имота, в сравнение с други от същия квартал и т.н.
Съветът е с компаниите за недвижими имоти да се подпише договор, така вие си осигурявате ангажимента на тази агенция.

Често пъти нереалната цена не иден продавач на имоти след месец-два стига до нивà – под предложената първоначална от брокера.

През миналата година се купуваха изгодни имоти – старо строителство, които след ремонт бяха препродавани или отдавани под наем.

В момента и ново, и старо строителство се котират добре на пазара – зависи от предпочитанията и възможностите на купувача. Често пъти търсенето започва в новопостроените сгради, след това – в тухлените, старо строителство и в последен етап, евентуално – панелни блокове. Този път се извървява докрай особено от хора, които доскоро са живели под наем. Панелните блокове стават особено привлекателни след саниране и ремонт. И държат високи цени. От друга страна новото строителство има и своите недостатъци, най-несъмненият от които е отложеното нанасяне и възможност за живот.

Средната статистика за необитаемите жилища (31%) не е валидна за София. В столицата също има празни апартаменти, но за това има обяснение (например спорове между наследници). Обикновено каквото може – се използва или се дава на наематели.

Дори и да има необитаеми имоти, те не оказват влияние върху цените на пазара, новото строителство продължава, както и търсенето за покупка.

Има разместване в класацията за най-предпочитаните квартали. Вече доста от купувачите насочват вниманието си от скъпи квартали към по-евтини райони в София, които са облагородени и са с по-добър транспорт (дори около бъдещите метростанции). В тях цените вече са около 1300 евро на кв. метър.