Начало Новини Градска джунгла може би е бъдещето на екологичното строителство

Градска джунгла може би е бъдещето на екологичното строителство

37

Facebook и Prudential са сред редицата мултинационални компании, които се нанесоха в нова офис сграда в Сингапур през тази година. Да бъда определана просто като тяхно работно място обаче е доста сдържано твърдение.

Marina One, която е разположена в централния бизнес район на Сингапур, е сграда от комбиниран тип, предлагаща офиси площи, жилищни и търговски площи, ресторанти, магазини и фитнес зали.

Природосъобразният дизайн на сградата всъщност би могъл да бъде модел за начин на живот в бъдеще, според CNBC. Комплексът включва четири небостъргача, като всичките те са свързани с нещо, което е наречено „сърдечен център“ – площ, изпълнена с хиляди растения, дървета и дори водопад. Комплексът също така разполага с въздушни мостове и тераси, изобилстващи със зеленина, като в сградата има общо 160 000 растения.

Биоразнообразието в Marina One се равнява на шест басейна с Олимпийски размери, според създаделите на комплекса.

Осъществяването на проекта със сигурност не е било евтино, като цената му е 5.1 млрд. долара. Той е общо дело на държавните инвестиционни компании на Малайзия и Сингапур като част от сделка за замяна на земя.

Архитектът на Marina One е Кристоф Ингенховен, който стои и зад други мащабни проекти, като небостъргача на улица Блайт номер 1 в Сидни и сградата на Европейската инвестиционна банка в Люксембург.

Сградата в Сингапур има LEED Platinum сертификат за екологично строителство и е проектирана и построена така, че да намалява емисиите на въглероден диоксид, както и на потреблението на вода и електроенергия. Изложението на комплекса е такова, че ограничава нагряването и блясъка на слънцето, така че офисите остават хладни.

Зеленината в същото време помага за намаляването на топлината и подобрява качеството на въздуха. В двете жилищни сгради на Marina One има над 1 000 жилища. Животът в нея обаче не е никак евтин — в момента там се продава апартамент с две спални и площ 107 кв. м, като обявената продажна цена е около 2 млн. долара.