Начало Новини Гл. арх. на Белград: Чуйте гражданите, но решенията за града да се...

Гл. арх. на Белград: Чуйте гражданите, но решенията за града да се взимат от експерти

Трансформацията на града започва от центъра и промяната винаги е трудна.  Не може да се реализира наведнъж и трябва да се съобразяваме с обичаите и традициите. Това сподели от опита си главният архитект на Белград Милутин Фолич. Снощи той разказа за промените в сръбската столица след войната. Фолич пристигна в София по покана на главния архитект на София Здравко Здравков и взе участие в поредицата от дискусии “Разговора за града”.

С препоръките си без да иска той уцели мястото и моментът.  Защото в последните две седмици в София всеки е срещу всеки заради реконструкцията на ул. “Граф Игнатиев”, градинката пред Кристал, градинката между парламента и Художествената академия. Общината се тресе от скандали, граждани протестират, общински съветници искат оставки, а жителите на София се кръстят всичко да приключи по-бързо, за да си върнат комфорта в града, в който живеят.

На “Трансформация” бяха Силвия Христова, общински съветник и председател на Комисията по архитектура и градоустройство в СОС, Иван Велков, урбанист и зам.-председател на СОС, общинските съветници и членове на комисията по архитектура Михаил Владов и Стефан Марков.

Трябва да има миксиране на функциите на всяки нов район и квартал, където започва жилищно строителство. И това може да стане само с ранно планиране, за да се избегнат настоящите проблеми, каза арх. Здравко Здравков.  Той обясни, че когато в един квартал започва голямо жилищно строителство това води до проблеми, защото се оказва, че в тази зона няма достатъчно места в училище за децата, няма болница и липсва социална инфраструктура. Няма го удобството и комфорта на нормално функциониране.

“Когато започнахме проекта “Белград на вода” знаехме, че правим нещо добро, но се страхувахме от хората, които най-много викаха срещу това. Страхувахме се, защото очаквахме те да пренасачот общественото мнение. Всеки ден под прозорците на общината имаше граждани и беше невъзможно да се работи. Тези хора, които тогава протестираха сега защитават и пазят пешеходните зони и гонят нарушителите. И сега ние сме втори мандат, защото на изборите преди 6 месеца бяхме отново избрани”, сподели  служебните си притеснения арх Фолич.

След войната хората не можеха да пътуват в чужбина и не знаеха как е по света, казва архитектът на Белград. Едно от първите неща, което са направили в Белград е намаляването на броя на автомобилите. С публично-частно партньорство са изградили са подземни паркинги за колите на живеещите там. Целта ни беше да не допускаме да идват повече автомобил отколкото има, призна Фолич.

“Ако не бяха големите инвестиции от Абу Даби нямаше да направим подземните тунели, където да свалим старата железница. Това ни позволи сега една стара индустриална зона да я доближим до града и до Дунав. В нея ще има линейни паркове и много пространства за хората, които да придадт живот на изоставената някогашната зона”, каза Фолич.