Начало Новини Дронове помагат в строителството

Дронове помагат в строителството

droneconstructionhouseФренският архитект Стефани Чалтиел използва дронове за пръскане на кал за изграждане на аварийна архитектура.

За да се направи това убежище, първо се изгражда дървен купол, върху който се нареждат торби със сено. След това, с помощта на дронове, се разпръсква смес от глина и влакна върху купола, които свързват структурата в едно цяло. По този начин къщата става трайна и устойчива на атмосферни влияния.

droneconstructionhouseПокриването на купола щеше да отнеме седмици, ако трябваше да бъде направено на ръка, а на дрона са необходими само няколко минути, за да извърши тази задача. Материалът се подава към дрона през тръба.

droneconstructionhouseСистемата може да се използва за изграждане на аварийни жилища в бедствени райони или бежански лагери, тъй като строителните материали са лесно достъпни и няма нужда от скеле.

droneconstructionhouseАрхитектът експериментира с различни кални смеси, така че консистенцията на суровината да бъде прецизно избрана за спецификата на употреба в дрон, който може да пръска големи количества от нея, върху големи площи и с постоянен поток от материала. Също така се експериментира и с добавените видове влакна, които се използват за подсилване на материала и предотвратяване на напукване на конструкцията. За прототипа си в Лондон, авторът използва фини влакна, които са тънки, дълги и се разкъсват в машината, така че да не блокират помпата. Дронът, oсновен помощник в тази задача, е изработен от екип инженери от университета в Льовен.