Начало Новини 1000 лева глоба за строители, подпалили училище

1000 лева глоба за строители, подпалили училище

1000 лева глоба е наложена на всеки от двамата братя строители, които подпалиха училище в Шумен, докато се опитваха да изгонят рояк оси.

Инцидентът стана на 16 юни м.г. в СУ „Васил Левски“ в квартал Тракия. Школото се ремонтира по евро проект и по това време майстори санираха сградата.

Двамата братя близнаци от Радомир били на покрива, където полагали изолация. В близък комин имало гнездо на оси, които им пречели, затова решили чрез пушек да прогонят насекомите. Единият откъснал парче хартия от намиращ се наблизо кашон, а другият го запалил със запалка.

Когато единият пуснал подпалената хартия в комина, духнал вятър, огненото парче хвръкнало и попаднало върху фибрана, който бил нареден върху покрива.

Фибранът се запалил и двамата обвиняеми се помъчили да го загасят с метла, но тя също се запалила. Огънят започнал да се разпростира много бързо и достигнал до намиращи се в близост разни флакони от пяна, които започнали да гърмят. Огънят се разпространил и обхванал освен фибрана и намиращите се върху покрива предмети.

Отдолу други работници видели пожара и викнали пожарна, а огнеборците овладели огъня.

Стойността на запалената сграда възлиза на 2,5 млн. лева, но пожара нанесъл щети само на фирмата изпълнител – тъй като били унищожени материали за близо 4 000 лева.

Районният съд в Шумен признал и двамата за виновни, че по непредпазливост запалили чужди имот и им наложил глоби по 1000 лева.